Μικροοργανισμοί

Μικροοργανισμοί
Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ)

Tο μείγμα των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) ανακαλύφθηκε το 1982 από έναν Ιάπωνα καθηγητή του πανεπιστημίου Ryukyu της Οκινάβα, τον Dr. TERUO HIGA, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία. Οι ΕΜ δεν είναι ούτε λίπασμα ούτε απολυμαντικό ούτε αντιβιοτικό. Δεν είναι επίσης ιατρικό προϊόν ούτε γενετικά τροποποιημένο ή παθογενές. Το παρασκεύασμα ΕΜ έχει αναγνωριστεί ως βιολογικό προϊόν στις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) , είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση. Όταν αυτοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χειλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά και πραγματοποιούν τα θαυματουργά αποτελέσματά τους. Το προϊόν των ΕΜ αποτελείται από φυσικούς και μη γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς. Διατίθεται σε υγρό διάλυμα το οποίο αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες.

Οι ΕΜ συντάσσονται με τα όμοια βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και υπερτερούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούν όχι μόνο αναγέννηση αλλά και σωστή αύξηση των φυτών, μεγαλύτερη παραγωγή και σταδιακά εξαφάνιση της μόλυνσης του εδάφους. Οι ενεργοί μικροοργανισμοί έχουν τη δύναμη (η δύναμή τους επεκτείνεται ιδιαίτερα με τους αναερόβιους μικροοργανισμούς που περιέχει το μείγμα) να εμποδίζουν άμεσα και έμμεσα την αποσύνθεση και τη σήψη, να διατηρούν ζωηρό και υγιές το περιβάλλον και να δημιουργούν διάφορες βιοενεργές ουσίες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και εκπέμπουν αντιοξειδωτικά κύματα. Οι ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) δεν παρεμποδίζουν μόνο τις βλαβερές επιδράσεις της οξείδωσης, αλλά αντιστρέφουν ακόμα και υφιστάμενες οξειδώσεις επαναφέροντας την αρχική υγειή κατάσταση.
Η δράση των ΕΜ βασίζεται στις αρχές της επικράτησης και της ζύμωσης.

Εφαρμογές των ΕΜ και Αποτελέσματα

Στη Γεωργία:

Οι ΕΜ αντικαθιστούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα, ανώτερη γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης στα γεωργικά προϊόντα. Επιδρούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και το βοηθούν να συγκρατεί την υγρασία, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη των φυτών. Ακόμη συντελούν στη δυναμική ανάπτυξη των φυτών, αυξάνοντας τη χλωροφύλλη, στη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους και στην επίτευξη της ομοιομορφίας των καρπών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό σχεδόν της καρποφορίας των φυτών. Η βελτίωση της ποιότητας δεν εμφανίζεται μόνο στα νωπά αλλά και στα μεταποιημένα προϊόντα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ΕΜ. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο από την εφαρμογή της τεχνολογίας των ΕΜ είναι η βελτίωση της γεύσης και του αρώματος των προϊόντων κάτι που επιτυγχάνεται από τη θετική επίδραση των ΕΜ στην γονιμότητα του εδάφους.

Στην Κτηνοτροφία:

Οι ΕΜ εξαφανίζουν τη δυσοσμία που κυριαρχεί στους στάβλους, βελτιώνουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Η ζύμωση των ζωοτροφών με ΕΜ συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ευζωία των ζώων.