Αμύγδαλο

amugdala

Επιστημονικό όνομα: Prunus Amygdalus

Οικογένεια: Rosaceae

Κοινό όνομα: Αμύγδαλο

Θρεπτικά Στοιχεία

Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα, όσα δηλαδή χωράνε σε 2 χούφτες) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσδίδουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου – ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!
Βιταμίνη Ε: Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.
-Μαγνήσιο και κάλιο: Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να επιδράσει θετικά στην υπέρταση.
-Πρωτεΐνη: Αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών.

-Φυτικές ίνες: Είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

-Ασβέστιο και φώσφορος: Συμβάλλουν στη δημιουργία υγιών και γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν πηγή ασβεστίου σε περιόδους νηστείας όπου το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν καταναλώνονται.
-Σίδηρος: Είναι αναγκαίος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων).Τα αμύγδαλα περιέχουν σίδηρο με χαμηλή απορρόφηση.
-Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Είναι τα καλά λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα, αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.

amugdalo

Καλλιέργεια

Η αμυγδαλιά αναπτύσσεται και καλλιεργείται σε θερμά κλίματα κυρίως λόγω του ότι ανθίζει νωρίς την άνοιξη. Το θέμα των παγετών επηρεάζει την αποδοτικότητα της, και πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπισή τους με τη χρήση κατάλληλων ποικιλιών. Στις βόρειες περιοχές της χώρας (θερμ. κάτω 0ºC πρώιμες & μεσοπρώιμες ποικιλίες), όπου οι όψιμοι παγετοί είναι πιο συχνοί, οι ποικιλίες όψιμης άνθησης είναι εκείνες που δίνουν λύση στο πρόβλημα. Για την προστασία της καλλιέργειας, κατά την περίοδο της άνθησης ψεκάζεται νερό κάτω από τα δέντρα για να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιδράσεις του παγετού. Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, αντέχει στην ξηρασία και το ασβέστιο αλλά μεγαλύτερες αποδόσεις έχουμε σε γόνιμα, ελαφρά, αργιλώδη, καλά στραγγιζόμενα και αρδευόμενα εδάφη με δυνατότητα αερισμού των ριζών με άριστο ph 6-6,9 τιμές εδάφους.
Ένας αρδευόμενος 10 ετών αμυγδαλεώνας θα μπορούσε να παράγει 5-15 κιλά ψίχα το δέντρο, επομένως με περίπου 30 δέντρα το στρέμμα αποδίδει από 150 έως 450 κιλά ψίχα το στρέμμα. Μια λογική ακαθάριστη πρόσοδος για το εισόδημα του παραγωγού είναι περίπου 500-1000 ευρώ το στρέμμα ετησίως.
Πριν τη φύτευση των δέντρων απαιτείται προετοιμασία του εδάφους με βαθύ όργωμα και ανάλογη λίπανση με βάση τις ανάγκες του χωραφιού (Άζωτο (N), Κάλιο (K), Βόριο (B) and Ψευδάργυρο (Zn)).Στη συνέχεια εγκαθιστούμε το σύστημα άρδευσης (στάγδην άρδευση) και κατόπιν, ανάλογα με τις ποικιλίες, φυτεύουμε τα δέντρα σε αποστάσεις 6 Χ 5, 8 Χ 8 και 10 Χ 10 ανάλογα με το αν τα δέντρα στην περιοχή μας έχουν την τάση να αναπτύσσονται αρκετά ή όχι. Στη συνέχεα απαιτείται δέσιμο σε πασσάλους που τοποθετούνται δίπλα στη ρίζα (όχι μέσα στη ρίζα) και σε βάθος 30 εκ στο έδαφος.
Η άρδευση ξεκινά συνήθως τον Απρίλιο ή στα μέσα του Μαΐου στις νότιες περιοχές και στις βόρειες περιοχές πιο αργά. Το επόμενο πότισμα, εφ’ όσον δεν υπάρχουν επαρκείς βροχοπτώσεις, πρέπει να γίνει σ’ ένα διάστημα 15-20 ημερών από το πρώτο. Αυτό το δεύτερο πότισμα θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της ψίχας. Η αμυγδαλιά έχει περισσότερο ανάγκη τα ποτίσματα των μηνών Αυγούστου- Σεπτεμβρίου. Οι μήνες αυτοί είναι εκείνοι που οι καρποί μπαίνουν στο τελευταίο τους στάδιο, το στάδιο της ωρίμανσης. Και φαίνεται ότι η έλλειψη νερού σε αυτήν την περίοδο επηρεάζει σοβαρά την εμφάνιση της ψίχας. Στον κόσμο η παραγωγή αμύγδαλων φτάνει τα 1,1 εκατ. τόνους ενώ για την Ελλάδα είναι ο κυριότερος ξηρός καρπός με παραγωγή περίπου 30 χιλιάδες τόνους (στοιχεία του 2012).
Τα προτερήματα του αμύγδαλου είναι, η αυξανόμενη ζήτηση του, η ανθεκτικότητά του σε ασθένειες και το σταθερό εισόδημα που δίνει στον παραγωγό

 

Ποικιλίες Αμυγδαλιάς:

  • Texas
  • Ferragnes
  • Ferraduel
  • Tuono