Φουντούκι

fountouki

Επιστημονικό όνομα: Corylus Avellana

Οικογένεια: Betulaceae

Κοινό όνομα: Φουντούκι

Ευεργετικές Ιδιότητες

Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Στοιχεία επιστημονικής μελέτης έδειξαν ότι τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%
Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, είναι πλούσια σε φολλικό οξύ μία βιταμίνη που προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.
Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Καλλιέργεια

Η φουντουκιά αρχίζει την παραγωγή της όταν γίνει 3-4 ετών. Φτάνει στη μέγιστη παραγωγή στα 8-12 έτη και μπορεί να είναι παραγωγική μέχρι τα 50 χρόνια. Η παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 120 κιλά ξηρού καρπού το χρόνο. Η φουντουκιά είναι φυτό των εύκρατων περιοχών αλλά αντέχει και σε θερμοκρασίες -25 ºC. Ευδοκιμεί σε ελαφρά έως μέσης σύστασης εδάφη που στραγγίζονται εύκολα με ελαφριά όξινη έως ουδέτερη αντίδραση(ph 5,5-7,0). Ο κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού της φουντουκιάς είναι με παραφυάδες. Δεν χρειάζεται πολλά ποτίσματα, ενώ η άρδευση βοηθά στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας καρπών.
Ο κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού της φουντουκιάς είναι με παραφυάδες. Οι παραφυάδες αφαιρούνται και μεταφυτεύονται στην οριστική θέση τους. Η φύτευση της φουντουκιάς, όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε νέο φουντουκεώνα, γίνεται σε αποστάσεις 7 Χ 6m. Συνήθως φυτεύονται 4 δενδρύλλια κατά θέση. Μετά την εγκατάσταση των δενδρυλλίων και την έναρξη της έκφυσης των παραφυάδων διατηρούνται 5-7 βλαστοί. Με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να διατηρηθεί ένας μόνο βλαστός έτσι ώστε να έχουμε φυτείες με δενδρώδη μορφή.

fountouki

Η Ιταλία είναι ο κύριος παραγωγός φουντουκιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς παράγει το 78,5% της παραγωγής και ακολουθούν η Ισπανία με το 14,5% της παραγωγής, η Γαλλία και η Ελλάδα με το 2,7% της συνολικής παραγωγής.
Η φουντουκιά φυτεύεται σε τετράγωνα, σε παραλληλόγραμμα, σε γραμμές ή σε ισόπλευρα τρίγωνα. Οι αποστάσεις φυτεύσεως συνήθως είναι 5 Χ 6 μέτρα στην περίπτωση που οι φουντουκιές θα καλλιεργηθούν με τη μορφή δέντρων ή 7 Χ 8 στην περίπτωση που θα καλλιεργηθούν σαν θάμνοι. Τα φυτά συνήθως φυτεύονται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, πριν από το φούσκωμα των οφθαλμών. Στην περίπτωση που καλλιεργούμε τις φουντουκιές σε θαμνώδη μορφή, φυτεύουμε 4-5 δενδρύλλια μαζί στον ίδιο λάκκο φυτεύσεως, ενώ αν θέλουμε τη δενδρώδη μορφή φυτεύουμε σε κάθε λάκκο ένα δέντρο μόνο του. Το δέντρο μπαίνει σε καρποφορία από τον τέταρτο χρόνο, η απόδοση μεγιστοποιείται τον έκτο χρόνο και σταθεροποιείται μέχρι τον δωδέκατο. Η συγκομιδή αρχίζει από τα τέλη Αυγούστου και γίνεται με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα, όπως στην αμυγδαλιά και στην καρυδιά. Αμέσως μετά τη συγκομιδή οι καρποί αποφλοιώνονται και αποξηραίνονται. Μετά την αποξήρανση ακολουθεί η λεύκανση και η προώθηση στην αγορά.