Κόκκινη Γλυκιά Πιπεριά

kokkini piperia

Επιστημονικό όνομα: Capsicum annuum

Οικογένεια: Solanaceae

Κοινό όνομα: Πιπεριά

Γενική Περιγραφή

Η πιπεριά προέρχεται από το Μεξικό και το Περού. Στην Ευρώπη ήρθε τον 16ο αιώνα. Είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό. Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς αλλά μόνο 5 έχουν εμπορική σημασία.

glukia piperia

Ευεργετικές Ιδιότητες

Προστατεύει από λοιμώξεις

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ενισχύει την όραση

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χαρακτηριστικά

• Ετήσιο φυτό
• Ύψος = 50-75 cm
• Καρπός = ράγα
• Τα φύλλα είναι μικρά, ανοιχτοπράσινα
• Οι βλαστοί είναι αρχικά τρυφεροί και στη συνέχεια ξυλώδεις
• Τα άνθη είναι λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3
• Ποικιλίες: 50, μόνο 5 εμπορεύσιμες (caspicum annuum L., capsicum frutescens, capsicum chinense J, capsicum baccatum var pendulum, capsicum pubenscens R & P.)

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Κλιματικές απαιτήσεις:

Θερμά κλίματα
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για καλλιέργεια είναι 14–32°C
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή πολύ υψηλές προκαλούν παραμορφώσεις

Εδαφικές απαιτήσεις:

Γόνιμα, βαθιά κατεργασμένα αμμοπηλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη
Καλή αποστράγγιση και να διαθέτει υγρασία
pH= 6,0-6,8

Άρδευση:

Διατήρηση υγρού εδάφους
Οι απαιτήσεις σε νερό είναι 500-800 mm
Η υπερβολική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών

Φύτευση: Μη Γενετικά Τροποποιημένος Σπόρος

Εποχή Φύτευσης: Μάρτιος

Αποστάσεις φύτευσης υπαίθριας καλλιέργειας:

Πάνω στη γραμμή :0,30-0,40 m
Μεταξύ γραμμών : 0,70-0,80 m

Λίπανση και Σκάλισμα:

Εμπλουτισμός του εδάφους με φυσικά υλικά κατά τη φύτευση
Προσθήκη φυσικών υλικών όποτε κριθεί αναγκαίο
Καταστροφή ζιζανίων και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος για βελτίωση αερισμού και υφής εδάφους
Απομάκρυνση παλιών φύλλων που ακουμπούν στο έδαφος γιατί προσβάλλονται και καταστρέφονται εύκολα

Συγκομιδή

Εποχή συγκομιδής: 3-4 μήνες μετά τη φύτευση
Απόδοση: 4-7 τόνοι/στρ θερμοκηπίου, 1,5-5 τόνοι/στρ (υπαίθρια)
Η συγκομιδή γίνεται με βάση το χρώμα και το μέγεθος του καρπού, χειρονακτικά

Συγκαλλιέργεια

Κρεμμύδι, καρότο, φράουλα, τομάτα, λάχανο, σέλινο, μέντα

Εχθροί και ασθένειες

  • Αφίδες
  • Πράσινο σκουλήκι
  • Λιοριόμυζα
  • Αλευρώδης
  • Τετράνυχος
  • Θρίπας
  • Έντομα εδάφους(πρασάγγουρας, σιδηροσκούληκα, αγροτίδες, βρωμούσες)
  • Βρωμούσα
  • Περονόσπορος
  • Σκληροτίνια
  • Ωίδιο
  • Αλτερνάρια
  • Κλαδοσπορίωση
  • Ανδρομύκωση-Φουζάριο-Βερτισιλίωση
  • Τεφρά σήψη-Βοτρύτης
  • Κίτρινου καρουλιάσματος