Λάχανο

lahano

Επιστημονικό όνομα: Brassica oleracea var. capitata

Οικογένεια: Brassicaceae ( Cruciferae )

Κοινό όνομα: Λάχανο

Γενική Περιγραφή

Το λάχανο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για διάφορους σκοπούς και το εισήγαγαν στην Ευρώπη. Καλλιεργούνταν κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και πολύ γρήγορα έγινε ένα δημοφιλές λαχανικό.

laxano

Ευεργετικές Ιδιότητες

Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη

Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και Νάτριο(Na)

Πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Α, C, K, θειαμίνης, φολικού, Fe,K Mn.

Καλή πηγή πρωτεϊνών, ριβοφλαβίνης, βιταμινης B6, Ca, Mg,P και Cu

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος

Ενισχύει την καλή λειτουργία της γαστρεντερικής οδού

Συμβάλλει στην καλύτερη κινητικότητα του παχέος εντέρου

Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου

Προφυλάσσει από ιώσεις

Προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών

Χαρακτηριστικά

Διετές ποώδες φυτό
Βλαστός: 35cm
Η κεφαλή σχηματίζεται με την κάμψη των φύλλων προς το εσωτερικό, όπου γίνεται και η αλληλοκάλυψή τους
Τα άνθη είναι λευκά ή κιτρινωπά και παρουσιάζονται στην κορυφή μαζεμένα σε βότρυς
Ποικιλίες ως προς:

το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής:
• Άσπρα λάχανα: έχουν συμπαγή ή αφράτη κεφαλή με χρωματισμό ανοιχτό πράσινο και σχήμα κωνικό ή σφαιρικό.
• Κόκκινα λάχανα: Τύπου Σαβοΐας (Savoy): γκριζοπράσινα με σγουρά φύλλα.

τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου και άλλα χαρακτηριστικά:
Υπερπρώιμα: ωριμάζουν σε 55-60 ημέρες από τη μεταφύτευση και είναι συνήθως μικρού μεγέθους. Χρησιμοποιούνται για ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
Πρώιμα: ωριμάζουν σε 90 ημέρες και χρησιμοποιούνται κυρίως για καλοκαιρινή καλλιέργεια.
Μεσοπρώιμα και μεσόψιμα: ωριμάζουν σε 120 ημέρες και είναι κατάλληλα για φθινοπωρινή καλλιέργεια.
Όψιμα ή χειμωνιάτικα: κατάλληλα για χειμερινή καλλιέργεια.

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Κλιματικές απαιτήσεις:

Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες
Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 15-18 ° C

Εδαφικές απαιτήσεις:

Γόνιμα, βαθιά κατεργασμένα, αμμοπηλώδη, μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία
pH= 6,0 -7,0

Άρδευση:
Απαιτήσεις σε νερό (400-600 mm)

Φύτευση: Μη Γενετικά Τροποποιημένος Σπόρος

laxanoo

Εποχή Φύτευσης:

Η σπορά για φθινοπωρινή καλλιέργεια, γίνεται το Μάιο ή τον Ιούνιο σε υπαίθριο σπορείο. Για χειμερινή ή ανοιξιάτικη καλλιέργεια, γίνεται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε υπαίθριο σπορείο. Για υπερπρώιμη ανοιξιάτικη καλλιέργεια η σπορά γίνεται από τον Ιανουάριο έως το Φεβρουάριο σε θερμαινόμενο σπορείο.

Αποστάσεις φύτευσης υπαίθριας καλλιέργειας:

Πάνω στη γραμμή: 0,30-0,45 m
Μεταξύ γραμμών: 0,60-0,90 m

Λίπανση και Σκάλισμα:

Εμπλουτισμός του εδάφους με φυσικά υλικά κατά τη φύτευση
Προσθήκη φυσικών υλικών όποτε κριθεί αναγκαίο
Καταστροφή ζιζανίων και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος για βελτίωση αερισμού και υφής εδάφους
Απομάκρυνση παλιών φύλλων που ακουμπούν στο έδαφος γιατί προσβάλλονται και καταστρέφονται εύκολα

Συγκομιδή

Εποχή συγκομιδής: 6-7 μήνες μετά τη φύτευση
Απόδοση: 5 τόνοι/στρέμμα
Η συγκομιδή των λάχανων γίνεται μόλις πάρουν το κανονικό μέγεθος οι κεφαλές
Ευαισθησία στο αιθυλένιο

Συγκαλλιέργεια

Φασόλι, μπιζέλι, αγγούρι, μαρούλι, παντζάρι, σέλινο, σπανάκι, ρεπάνι και τομάτα

Εχθροί και ασθένειες

  • Αφίδες
  • Πιερίς
  • Μύγα του λάχανου
  • Νηματώδεις
  • Περονόσπορος
  • Μαύρος λαιμός
  • Ανδρομύκωση-Φουζάριο
  • Καρκίνος των σταυρανθών
  • Σκληροτίνια
  • Ωίδιο
  • Αλτερνάρια
  • Μη παθογόνα αίτια(κιτρίνισμα παλιών φύλλων από έλλειψη Αζώτου (N), κάψιμο στο εσωτερικό της κεφαλής, σχίσιμο στην κορυφή της κεφαλής)