Μαρούλι

marouli2

Επιστημονικό όνομα: Lactuca sativa L.

Οικογένεια: Compositae

Κοινό όνομα: Μαρούλι

Γενική Περιγραφή

Το μαρούλι (Lactuca sativa L.) ανήκει στην οικογένεια των Compositae και αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα κηπευτικά. Είναι ετήσιο ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης. Καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και έχει προέλευση από την Ασία.

maroulia

Ευεργετικές Ιδιότητες

Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χολιστερόλη

Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και Νάτριο (Na)

Πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Α, C, K, θειαμίνης, φολικού, Fe,K Mn.

Καλή πηγή πρωτεϊνών, ριβοφλαβίνης, βιταμινης B6, Ca, Mg,P και Cu

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος

Ενισχύει την καλή λειτουργία της γαστρεντερικής οδού

Συμβάλλει στην καλύτερη κινητικότητα του παχέος εντέρου

Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου

Προφυλάσσει από ιώσεις

Προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών

Χαρακτηριστικά

Ετήσιο ποώδες φυτό
Ύψος ρίζας: 50 cm
Τα φύλλα βγαίνουν από το βλαστό που είναι κοντός, χρώματος ανοικτοπράσινου ή βαθυπράσινου.
Ανθικό στέλεχος: διακλαδώσεις
Άνθη: ταξιανθία κεφάλιο, αυτογονιμοποιούμενα
Ο καρπός του είναι αχαίνιο με ένα μόνο σπέρμα
5 βοτανικές ποικιλίες

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Κλιματικές απαιτήσεις:

Ανάπτυξη σε χαμηλές θερμοκρασίες
Οι ιδανικές θερμοκρασίες φυτρώματος του σπόρου είναι 18-21 ° C
Οι κατάλληλες θερμοκρασίες ανάπτυξης των φυτών είναι 15-18,5 ° C

Εδαφικές απαιτήσεις:

Γόνιμο, μέσης σύστασης, πλούσιο σε οργανική ουσία
Καλή αποστράγγιση και να διαθέτουν υγρασία
pH= 6,5-7

Άρδευση:

Διατήρηση υγρού εδάφους
Αύξηση συχνότητας ποτίσματος όταν αυξάνεται η θερμοκρασία
Μείωση συχνότητας ποτίσματος όταν σχηματίζεται η κεφαλή

Φύτευση: Μη Γενετικά Τροποποιημένος Σπόρος

Εποχή Φύτευσης: Οκτώβριος-Μάρτιος

Αποστάσεις φύτευσης υπαίθριας καλλιέργειας:

Πάνω στη γραμμή: 25-30 cm
Μεταξύ γραμμών: 30-50 cm

marouli

Λίπανση και Σκάλισμα:

Εμπλουτισμός του εδάφους με φυσικά υλικά κατά τη φύτευση
Προσθήκη φυσικών υλικών όποτε κριθεί αναγκαίο
Καταστροφή ζιζανίων και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος για βελτίωση αερισμού και υφής εδάφους
Απομάκρυνση παλιών φύλλων που ακουμπούν στο έδαφος γιατί προσβάλλονται και καταστρέφονται εύκολα

Συγκομιδή και αποθήκευση

Εποχή συγκομιδής: 3-5 μήνες μετά τη φύτευση
Απόδοση: 2-4 τόνοι/στρέμμα
Η συγκομιδή των φυλλωδών μαρουλιών γίνεται μόλις μεγαλώσουν τα φύλλα τους, ενώ στα κεφαλωτά πριν αναπτυχθεί το ανθικό στέλεχος.
Κόψιμο με μαχαίρι λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους κατά τις πρωινές ώρες

Συγκαλλιέργεια

Φράουλα, φασόλι, αρακάς, αγγούρι, λάχανο, καρότο, παντζάρι, κρεμμύδι, ρεπάνι, τομάτα

Εχθροί και ασθένειες

  • Αφίδες
  • Σαλιγκάρια
  • Αλευρώδης
  • Σκληροτίνια
  • Περονόσπορος
  • Ωίδιο
  • Ανθράκωση
  • Μωσαϊκό του μαρουλιού
  • Λεύκανση των νεύρων του μαρουλιού