Μπρόκολο

brokolo11

Επιστημονικό όνομα: Brassica oleracea var. italica

Οικογένεια: Brassicaceae ( Cruciferae )

Κοινό όνομα: Μπρόκολο

Γενική Περιγραφή

Το μπρόκολο είναι ποώδες φυτό με ετήσιο βιολογικό κύκλο. Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ιταλοί τιμούσαν ιδιαίτερα το μπρόκολο και το συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους.

brocoolo

Ευεργετικές Ιδιότητες

Φροντίζει την καρδιά

Προφυλάσσει από τον καρκίνο

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας

Χαρακτηριστικά

Ετήσιο ποώδες φυτό
Ύψος = 50- 90 cm
Τα φύλλα είναι εγκολπωτά και έμμισχα και δεν καλύπτουν την ανθοκεφαλή
Η κεφαλή έχει χρώμα πράσινο ή ιώδες
Οι ταξιανθίες είναι πυκνές στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών
2 ποικιλίες:
• Οι sprouting τύποι φέρουν πολλές περισσότερο ή λιγότερο ομοιόμορφες σχετικά μικρές ανθοκεφαλές.
• Στα calabrese μπρόκολα η αφαίρεση του κεντρικού στελέχους οδηγεί στην ανάπτυξη πολυάριθμων πλάγιων ανθοκεφαλών.

Καλλιέργεια

Κλιματικές απαιτήσεις:

Ήπιες κλιματολογικές συνθήκες
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για βλάστηση του σπόρου είναι 20-30 °C
Οι κατάλληλες θερμοκρασίες ανάπτυξης των φυτών είναι 15-18 °C
Ο ζεστός καιρός έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη άνθηση των ανθοκεφαλών

Εδαφικές απαιτήσεις:

Γόνιμα, βαθιά κατεργασμένα αμμοπηλώδη εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία
Καλή αποστράγγιση και υγρασία
pH= 6,5-7,0
Υψηλή ανθεκτικότητα σε αλατούχα εδάφη

Άρδευση:

Διατήρηση υγρού εδάφους
Συχνά ποτίσματα κατά τη φύτευση
Η υπερβολική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών

Φύτευση:
Μη Γενετικά Τροποποιημένος Σπόρος

Εποχή Φύτευσης:

Για Πρώιμη παραγωγή: αρχές άνοιξης
Για Μεσοπρώιμη παραγωγή: τέλος άνοιξης
Για Όψιμη παραγωγή: τέλος καλοκαιριού

Αποστάσεις φύτευσης υπαίθριας καλλιέργειας:

Πάνω στη γραμμή: 0,20-0,40 m
Μεταξύ γραμμών: 0,40-0,90 m
Η φύτευση γίνεται συνήθως απογευματινές ώρες και ακολουθεί πότισμα

Λίπανση και Σκάλισμα:

Εμπλουτισμός του εδάφους με φυσικά υλικά κατά τη φύτευση
Προσθήκη φυσικών υλικών όποτε κριθεί αναγκαίο
Καταστροφή ζιζανίων και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος για βελτίωση αερισμού και υφής εδάφους
Απομάκρυνση παλιών φύλλων που ακουμπούν στο έδαφος γιατί προσβάλλονται και καταστρέφονται εύκολα

Συγκομιδή

Εποχή συγκομιδής: 3-4,5 μήνες μετά τη φύτευση
Απόδοση: 1,5-2 τόνοι/ στρέμμα
Οι κλειστοί ανθοφόροι οφθαλμοί, η σφιχτή ανθοκεφαλή με μέγιστο μέγεθος και το στέλεχος κεφαλής στα 10-15 cm είναι τα κριτήρια συγκομιδής

Συγκαλλιέργεια

Φασόλι, μπιζέλι, αγγούρι, μαρούλι, παντζάρι, σέλινο, σπανάκι, ρεπάνι, ντομάτα, πατάτα

Εχθροί και ασθένειες

  • Αφίδες
  • Κάμπια άσπρης πεταλούδας
  • Μύγα του λάχανου
  • Νηματώδεις
  • Περονόσπορος
  • Ανδρομύκωση-Φουζάριο
  • Ωίδιο
  • Καρκίνος των σταυρανθών
  • Αλτερνάρια
  • Ασθένειες από μη παθογόνα αίτια( έλλειψη Νατρίου, τροφοπενία )