Σπανάκι

spinach

Επιστημονικό όνομα: Spinacea Oleracea

Οικογένεια: Chenopodiaceae

Κοινό όνομα: Σπανάκι

Γενική Περιγραφή

Το σπανάκι προέρχεται από την Ασία και στην Ελλάδα καλλιεργείται από τον 15ο αιώνα. Είναι ετήσιο φυτό με μικρό βιολογικό κύκλο και πρόκειται για δίοικο φυτό με ελάχιστες εξαιρέσεις.

spanaki

Ευεργετικές Ιδιότητες

Προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ωφέλιμο για τα οστά

Καθυστερεί τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου

Προφυλάσσει τα μάτια

Οι αντιβακτηριδιακές του δράσεις είναι χρήσιμες για το δέρμα και όταν χρησιμοποιούνται με άλλα συστατικά το θρέφουν και το ενυδατώνουν

Χαρακτηριστικά

Ετήσιο φυτό με μικρό βιολογικό κύκλο
Ύψος = 10-15 cm
Τα φύλλα είναι σαρκώδη, σχηματίζονται πυκνά πάνω σ’ έναν υποτυπώδη μη ανεπτυγμένο βλαστό
Ποικιλίες: Ντόπια Βασιλικών, Αμυνταίου, Αμαρουσίου, Αγκαθωτό, τύπου Viroflay, Protekta, Parys, Polka, Cladiator, Andros.

Καλλιέργεια

Κλιματικές απαιτήσεις:

Ανάπτυξη σε χαμηλές θερμοκρασίες
Οι ιδανικές θερμοκρασίες φυτρώματος του σπόρου είναι 18-21 ° C
Οι κατάλληλες θερμοκρασίες ανάπτυξης των φυτών είναι 15-18,5 ° C

Εδαφικές απαιτήσεις:

Γόνιμο, μέσης σύστασης, πλούσιο σε οργανική ουσία
Καλή αποστράγγιση και να διαθέτει υγρασία
pH= 6,5-7

Άρδευση:

Διατήρηση υγρού εδάφους
Οι απαιτήσεις σε νερό είναι 250-300 mm
Η υπερβολική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών

Φύτευση: Μη Γενετικά Τροποποιημένος Σπόρος

Εποχή Φύτευσης: Αύγουστος – Οκτώβριος

Αποστάσεις φύτευσης υπαίθριας καλλιέργειας:

Πάνω στη γραμμή: 0,10-0,30 m
Μεταξύ γραμμών: 0,25 m

Λίπανση και Σκάλισμα:

Εμπλουτισμός του εδάφους με φυσικά υλικά κατά τη φύτευση
Προσθήκη φυσικών υλικών όποτε κριθεί αναγκαίο
Καταστροφή ζιζανίων και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος για βελτίωση αερισμού και υφής εδάφους
Απομάκρυνση παλιών φύλλων που ακουμπούν στο έδαφος γιατί προσβάλλονται και καταστρέφονται εύκολα

spanakia

Συγκομιδή

Εποχή συγκομιδής: 1,5-2,5 μήνες μετά τη φύτευση
Απόδοση: 1-3 τόνοι / στρέμμα
Κριτήριο συγκομιδής είναι το μέγεθος του φυτού και ξεκινά στα 5-7 φύλλα
Γίνεται χειρονακτική και μηχανική συγκομιδή
Μεγάλη φθαρτότητα
Ευαισθησία στο αιθυλένιο

Συγκαλλιέργεια

Φράουλα, λάχανο, κουνουπίδι, ρεπάνι, ντομάτα, σέλινο, κρεμμύδι, μαϊντανός

Εχθροί και ασθένειες

  • Αφίδες
  • Φυλλοτρίτης
  • Περονόσπορος
  • Ανδρομύκωση-Φουζάριο
  • Σκληροτίνια
  • Κερκόσπορα
  • Μωσαικό του μαρουλιού και της αγγουριάς