Λαγοκέρασο

u67

Επιστημονικό όνομα: Gooseberry

Οικογένεια: Grossulariaceae

Γένος: Ribes

Είδος: Uva crispa -/Goosberry

Γενική Περιγραφή

Είναι θαμνώδες φυτό με ριζικό σύστημα που αποδίδει πολύ καλά με βιολογικά πρόσθετα και στην γλάστρα. Το Λαγοκέρασο ανήκει στην ομάδα των φρούτων του δάσους και συγκεκριμένα των φραγκοστάφυλων.

u99

Ευεργετικές Ιδιότητες

Περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Περιέχει φαινόλες.

Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Είναι φυλλοβόλος καρποφόρος αγκαθωτός θάμνος, που το ύψος του φτάνει περίπου το 0,80-1,50 μ. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί, η φύτευση γίνεται σε 50-60 εκ. δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερά κλίματα και όχι σε άνυδρα εδάφη. Το άριστο ph του εδάφους είναι 6-6,9. Η καρποφορία του αρχίζει από τον Ιούλιο και ο καρπός (ρόγα) που παράγει είναι ωοειδές, μαλακός και μεγαλύτερος από του φραγκοστάφυλου. Έχει γλυκιά υπόξινη πολύ ευχάριστη γεύση. Το χρώμα μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο. Οι ανάγκες του για νερό είναι μικρές 1-2 φορές τη βδομάδα και περισσότερο τις ημέρες του καλοκαιριού. Κάθε αρχή της άνοιξης χρειάζεται προσθήκη οργανικής ουσίας. Στα κλαδιά του υπάρχουν αιχμηρά αγκάθια και τα άνθη του έχουν σχήμα καμπάνας που παράγονται μεμονωμένα ή σε ζεύγη. Ανθίζουν στην  κεντρική Ευρώπη τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο. Ο καρπός καταναλώνεται φρέσκος, (αλλά πρέπει να καθαριστεί το περίβλημά γιατί είναι δύσπεπτο) και χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική. Η συγκομιδή του Λαγοκέρασου ξεκινάει από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο, αφού πάρει το χρώμα του ο καρπός ανάλογα την κάθε ποικιλία. Η απόδοση του φτάνει από 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.

 

Ποικιλίες:

u77

Πράσινο λαγοκέρασο

u79

Κόκκινο λαγοκέρασο

u81

Κίτρινο λαγοκέρασο

 • Αχιλλέα: βιολετί-κόκκινο με κόκκινα φρούτα, μεσαίου πάχους φλοιός, εύκολη συγκομιδή, υψηλή απόδοση,ιδιαίτερα επιρρεπής στην ερυσίβη και στο ωίδιο. Μεσαίου μεγέθους αγκάθια.
 • Green Globe: μεγάλο ωοειδές φρούτο, με πράσινο παχύ και σκληρό φλοιό. Έχει γλυκόξινη γεύση έντονο άρωμα
  και υψηλή απόδοση. Πολύ ευαίσθητο στο ωίδιο.
 • Invicta: πράσινο με ωοειδές σχήμα μεσαίου μεγέθους φρούτο παχύ φλοιό με μικρά μαλακά αγκάθια,
  υψηλή απόδοση, εύκολη συγκομιδή και ανθεκτικό στο ωίδιο.
 • Lepa: κίτρινο, φρούτο με όψιμη ωρίμανση και ανθεκτικό στο ωίδιο.
 • Pax: κόκκινο φρούτο, ελαφρώς τριχωτό, με αντοχή στο ωίδιο.
 • Rokuca: κόκκινο φρούτο, με πρόωρη ωρίμανση και ανθεκτικό στο ωίδιο.
 • Xenia: έντονο κόκκινο, μεγάλα φρούτα, μέτρια επιρρεπής στο ωίδιο, αδύναμη ανάπτυξη.

Λαγοκέρασο το καλλωπιστικό

Το λαγοκέρασο χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό φυτό. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως φυσικά διαχωριστικά των περιοχών του κήπου. Την περίοδο της συγκομιδής λόγω ότι οι καρποί ωριμάζουν αποτελούν ένα απολαυστικό θέαμα στο χώρο. Οι σχεδιαστές κήπου ανακαλύπτουν ξανά την καλλωπιστική αξία των λαγοκέρασων. Συνηθίζεται να βρίσκονται εκατέρωθεν των μονοπατιών και έτσι χρησιμεύουν ως φυσικά διαχωριστικά των περιοχών του κήπου ή μπορούν επίσης να αναδεικνύουν οπτικά τα μονοπάτια. Την περίοδο συγκομιδής, όταν οι καρποί είναι ώριμοι, αποτελούν απολαυστικό θέαμα. Ο θάμνος της λαγοκερασιάς είναι πιο παραγωγικός σε σύγκριση με την αντίστοιχη δενδρώδη ποικιλία.