Ρώσικο Αγιόκλημα

u69

Επιστημονικό όνομα: Lonicera

Οικογένεια: Caprifoliaceae

Κοινό όνομα: Αγιόκλημα

Γενική Περιγραφή

Η γεύση του μπλε καρπού από το αγιόκλημα, που θυμίζει τα μύρτιλα, είναι γλυκόξινη. Έχει κυλινδρικό σχήμα, με μήκος 2-3 cm, πλάτος έως και 1 cm. Οι πρώτοι καρποί εμφανίζονται την Άνοιξη μέσα Μαΐου. Δεν ωριμάζουν όλα μαζί και πρέπει να συλλέγονται συχνά, επειδή όταν ωριμάζουν πέφτουν μόνα τους.

rosiko_agioklima

Ευεργετικές Ιδιότητες

Ο καρπός του φυτού μπορεί να καταναλωθεί νωπός και καταψυγμένος. Είναι κατάλληλος για μαρμελάδες, χυμούς, λικέρ κ.α. Περιέχει βιταμίνη C, Α, σίδηρο, χαλκό και ιώδιο. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, συνιστάται για όσους έχουν προβλήματα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και αρτηριοσκλήρυνση. Έχει καλή επίδραση στην ελαστικότητα των τριχοειδών αγγείων και βελτιώνει την όραση.

agioklima_table

Ευεργετικές Ιδιότητες

Βοηθά στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.

Δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου

Δρα θετικά εναντίον των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Καλλιεργητικές τεχνικές

Φυτεύεται σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, σε έδαφος ελαφρώς όξινο με pH 6, ευδοκιμεί όμως και σε ουδέτερα εδάφη. Η φύτευση γίνεται ανά δύο θάμνους, για καλύτερη επικονίαση. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι – 45 °C, και με ανθισμένα λουλούδια στους – 8°C. Το φυτό φτάνει σε ύψος 1,8 – 2 μ και πλάτος 1,5 μ. Τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση δεν απαιτείται κλάδεμα. Μετά από περίπου 5-6 χρόνια, μπορεί να γίνει μια πρώτη φροντίδα και να καταργηθούν τα παλαιότερα βλαστάρια. Κάθε 2 χρόνια καλό είναι να γίνει λίπανση με προσθήκη χωνεμένης κοπριάς. Για μεγαλύτερη απόδοση της καλλιέργειας του αγιοκλήματος καλύπτουμε με φλοιό ή πριονίδια το έδαφος κάτω από τους θάμνους. Προσθέτουμε οργανική λίπανση που αποτρέπει την ύπαρξη ζιζανίων, διατηρεί την υγρασία και συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη του φυτού. Οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ηλικία και το μέγεθος του φυτού και κυμαίνονται από 2-6 κιλά.