Goji Berry

godi1

Επιστημονικό όνομα: Goji Berry Lycium barbarum & L.Chinense

Οικογένεια: Solanaceae

Κοινό όνομα: Γκότζι Μπέρι ή Wolfberry

Γενική Περιγραφή

 Το Goji Berry («Γκότζι Μπέρι») ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι από την Κίνα και έφτασε έως σήμερα να καλλιεργείται στα ελληνικά χωράφια. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και ειδικά στην περιοχή του Θιβέτ. Χρησιμοποιείται στην κινέζικη ιατρική λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων στην τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Θεωρείται ότι αναζωογονεί και δίνει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι αυτό το λόγο ονομάστηκε «υπερτροφή» και φημίζεται ότι είναι το «ελιξήριο της μακροζωίας». Η γεύση του μοιάζει με της σταφίδας αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση γεύσης τομάτας ή αφήνει γεύση από ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων. Οι καρποί μπορούν να μαγειρευτούν ή να καταναλωθούν και ωμοί. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό και παρασκευάζουν και κρασί. Τα φύλλα και οι βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό. Στη Δύση, τα Goji Berry προστίθενται σε ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι και τα δημητριακά ή πίνονται ως χυμός με την προσθήκη νερού.

godi2

Ευεργετικές Ιδιότητες

Έχει περισσότερη Βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.

Έχει περισσότερη Καροτίνη-β από τα καρότα.

Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μειώνει τη χοληστερίνη.

Έχει 10 ως 30 φορές περισσότερες ανθοκυάνες από το κόκκινο κρασί και 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο σταφύλι.

Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του άσθματος, των αλλεργιών και χρόνιων πόνων.

Έχει αντιγηραντική δράση.

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Δίνει μακροζωία.

Βοηθά τη γονιμότητα.

Ενισχύει τη σεξουαλικότητα.

Καλλιέργεια, Ενδεικτικές τιμές, Συγκομιδή, Διάθεση παραγωγής

 Το Goji Berry είναι ένα θαμνώδες πολυετές δένδρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και η Μογγολία. Η καλλιέργεια του φυτού είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 2,0 μέτρα επί της γραμμής και 2,5 – 3,0 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Συνολικά απαιτούνται 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Η ποσότητα παραγωγής που παράγεται μετά τα τρία χρόνια μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο ανά στρέμμα. Το ύψος των δένδρων μπορεί να ξεπεράσει τα 4 έως και 5 μέτρα και περιορίζεται με κλάδεμα σε μορφή παλμέτας ή κυλινδρικού σχήματος χαμηλά για τον καλό αερισμό του φυτού. Το Goji Berry είναι ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες από τιμές που κυμαίνονται από -20°C έως +40ºC και ευδοκιμεί σε εδάφη πορώδη με ph υψηλότερο του 7 με 8, με την ιδιότητα να αποστραγγίζουν καλά. Το Goji Berry δεν χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση διότι δεν είναι απαιτητικό φυτό. Το έδαφος πρέπει να εμπλουτιστεί με μικροοργανισμούς, ζεόλιθο και μυκόριζες για καρπούς πολύ καλής ποιότητας. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με ενεργούς μικροοργανισμούς μας δίνει ανθεκτικά φυτά. Η κατάλληλη περίοδος για φύτευση είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο χωρίς αυτό να δεσμεύει τον παραγωγό να φυτέψει και την υπόλοιπη περίοδο του έτους. Όταν ξεκινήσει η θερινή περίοδος το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 14 λίτρα και είναι αρκετά ανθεκτικό στη ξηρασία καθώς αναπτύσσει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα. Η άρδευση πρέπει να γίνεται στο στάδιο της ανάπτυξης των φυτών μετά τη φύτευση και την περίοδο της καρποφορίας. Η άρδευση πρέπει να γίνετε πάντα αργά το απόγευμα και μόνο με στάγδην άρδευση όχι με κατάκλιση, και όχι σε μεγάλες ποσότητες εκτός και αν το έδαφος απορροφάει πολύ γρήγορα το νερό. Η συχνότητα άρδευσης εξαρτάται από την ηλικία του φυτού. ‘Οταν το φυτό είναι ηλικίας 1 έως 3 μηνών και σε έδαφος μέσης απορρόφησης το πότισμα πρέπει να γίνεται κάθε 3 με 4 μήνες. Η διάρκεια ζωής του είναι πολύ μεγάλη και φτάνει τα 100 έτη. Μετά το 2ο έτος αρχίζουμε να έχουμε καρπούς ενώ πλήρης παραγωγή έχουμε στο 3ο έτος. Οι καρποί του Goji Berry είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι και συλλέγονται με το χέρι. Αφού κοκκινίσει ο καρπός μέσα σε 8 με 10 ημέρες πρέπει να μαζευτεί. Μετά τη συλλογή οι καρποί πρέπει απαραιτήτως να αποξηρανθούν στη σκιά ή στον ήλιο και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά της μεταφοράς του φρέσκου καρπού (όχι τελάρα και άλλα αυτοσχέδια είδη). Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα φυτά που θα προμηθευτείτε γιατί έχει αποδειχθεί ότι 8 στους 10 καλλιεργητές που φύτεψαν Goji Berry δεν πήραν ποτέ το εισόδημα που προσδοκούσαν, διότι τα φυτά τους ήταν καλλωπιστικά δεν ήταν κατάλληλα για γραμμική καλλιέργεια και παρόλο που άνθιζαν αρκετά, έδιναν ελάχιστους πικρούς καρπούς και δεν ήταν βρώσιμοι.

Το Goji Berry στην Ελλάδα

Το Goji Berry, αποτελεί μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια ειδικά για τους νέους αγρότες και συνεχίζει να κερδίζει το ενδιαφέρον της αγοράς. Έχουν καλλιεργηθεί εκτάσεις από την Β. Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και τα περίχωρα Αττικής. Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες όπως τα ροδάκινα, τα μήλα κ.α δεν χρειάζονται πολλά στρέμματα για να μπορεί να έχει ένας παραγωγός ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Στην Ελλάδα το Goji Berry καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και σε χυμούς ή αποξηραμένο. Η καλύτερη λήψη των θρεπτικών του στοιχείων είναι όταν καταναλώνεται νωπό ή αποξηραμένο.

Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας

 Το σύνολο φυτών Goji Berry που απαιτείται ανά στρέμμα είναι 200-220 φυτά. Η ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να αποδώσει είναι 7 κιλά ανά δένδρο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από χώρες του εξωτερικού όπως της Κίνας και της Αμερικής η καλλιέργεια του Goji Berry μπορεί να αποφέρει από 3.300€ έως και 6.000€ το στρέμμα. Βασική προϋπόθεση για το εισόδημα αυτό είναι ότι πρώτα από όλα πρέπει να βρεθεί η εταιρεία που θα σας απορροφήσει τους καρπούς. Η World Capital Ltd αποτελεί εγγύηση για την αγορά και το κέρδος της καλλιέργειας του παραγωγού.

Χρήσεις – Προϊόντα

Ο καρπός του Goji Berry περιέχει: αµινοξέα, µεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα, 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερµάνιο, σελήνιο και φώσφορο, βιταµίνες του συµπλέγµατος B (Β1, Β2, Β6), περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο και το πλήρες φάσµα των αντιοξειδωτικών, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, βιταµίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα, 500 φορές περισσότερη βιταµίνη C από τα πορτοκάλια(ανά µονάδα βάρους), διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγµονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία, «ωφέλιµα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθµιστές της ορµονικής λειτουργίας και αντιµικροβιακές και αντιµυκητιακές ιδιότητες.
Πιο ειδικά το Goji Berry θεωρείται μία από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχει βιταμίνες, μία σειρά από μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά (25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity-Αμερικανική κλίμακα μέτρησης) και αμινοξέα. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό φρούτο που έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το βατόμουρο (2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες) στη λίστα των αντιοξειδωτικών καρπών. Περιέχει πληθώρα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών και διατροφικών ινών απαραίτητων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα 100 γραμμάρια αποξηραμένου καρπού περιέχουν 370 θερμίδες, 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, ασβέστιο, σελήνιο, κ.α), βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β6) βιταμίνη Ε και C (περισσότερη ανά μονάδα βάρους από τα πορτοκάλια), 11 mg σιδήρου (περισσότερο και από το σπανάκι ανά 100gr), διάφορες φυτοστερόλες και λιπαρά οξέα όπως τα Ω-6 και το λινολεικό οξύ που αποτελούν ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τις απόψεις των διατροφολόγων η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό δίνοντας του ενέργεια. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθάει τον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών καθώς επίσης και στη σύνθεση ενζύμων, ορμονών και στην επούλωση πληγών. Μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του φυτού Goji Berry είναι το όφελος στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως το έλκος και η δυσκοιλιότητα. Κυρίως αθλητές και άνθρωποι που ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο, τα χρησιμοποιούν καθημερινά παρά την αυξημένη τιμή τους.

godi3
godi4

Το Goji Berry στην Διεθνή Αγορά

 Ήδη παράγονται μηνιαίως 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό Goji Berry και διατίθενται στην αγορά σε παιδικά μπισκότα, μπισκότα διαίτης, σοκολάτες, μαρμελάδα και καλλυντικά ενώ ξεκίνησε και η παραγωγή χυμού Goji Berry. Ο στόχος μας ως Ελλάδα είναι να μπορούμε να καλύπτουμε τη ζήτηση του προϊόντος διεθνώς και κυρίως τη ζήτηση απο τη Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Αραβικές χώρες και ΗΠΑ. Η παραγωγή του Goji Berry στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλο πλεονέκτημα συγκριτικά με την παραγωγή άλλων χωρών και αυτό οφείλεται στο μικροκλίμα της χώρας μας. Η καλλιέργειά του αποδίδει προϊόντα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με πολύ πιο πρώιμη καρποφορία. Τα προϊόντα που παράγονται από το Goji Berry είναι βιολογικά, χωρίς ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.