+30 211 4093230 info@worldcapital.gr

Πλήγμα στην παραγωγή ροδάκινων από ανηλεή χαλαζόπτωση στη Βέροια

Πλήγμα στην παραγωγή ροδάκινων από ανηλεή χαλαζόπτωση στη Βέροια
19
Ιούν

Μέχρι και τα φύλλα των δέντρων έριξε στο έδαφος, με τη σφοδρότητά της, η καταστροφική χαλαζόπτωση, που έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιουνίου τον κάμπο της Βέροιας και έφερε σε απόγνωση τους παραγωγούς ροδάκινου και βερίκοκου της περιοχής που είδαν τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνει στράφι και πλέον ετοιμάζουν και μηνύσεις σε βάρος του ΕΛΓΑ.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα της ζημιάς, εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν καταστραφεί 40.000 με 50.000 τόνοι ροδάκινων.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα της ζημιάς, εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν καταστραφεί 40.000 με 50.000 τόνοι ροδάκινων.

 

Η οργή είναι ξέχειλη στα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανηλεούς χαλαζόπτωσης, και στρέφεται, κυρίως, προς τον ΕΛΓΑ για την ολιγωρία του να θέσει έγκαιρα σε εφαρμογή το σχέδιο αντιχαλαζικής προστασίας. Το μεσημέρι, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Κονσερβοποιιών Ελλάδος (ΕΚΕ) με τη συμμετοχή της κοινοπραξίας ομάδας παραγωγών, με σκοπό να συζητηθεί η προοπτική της υποβολής μήνυσης κατά του ασφαλιστικού οργανισμού, αλλά και στελεχών του.

Αν και το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η μηνυτήρια αναφορά θα αποτελέσει αντικείμενο της σύσκεψης, όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της Venus Growers Θεολόγης Καραϊνδρος, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να γίνεται λόγος και για απιστία προς την υπηρεσία, διότι οι διαδικασίες για τη νέα προκήρυξη έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί από το Σεπτέμβριο του 2013, όταν και έληξε η προηγούμενη, όμως ο ΕΛΓΑ δεν το έπραξε παρά τον φετινό Ιανουάριο και καθώς πρόκειται για χρονοβόρες ενέργειες, ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, με τις συνέπειες να είναι πρόδηλες.

Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη, ωστόσο, από τις πρώτες εκτιμήσεις τεκμαίρεται ότι σε περιοχές όπως ο κάμπος κάτω από την Βέροια, στη Μελίκη, το Μακρυχώρι, τη Μέση και τη Βεργίνα, το χαλάζι που είχε μέγεθος όσο περίπου και ένα ροδάκινο, έχει προκαλέσει ζημίες από 80% έως και 100% της παραγωγής. Αρκετά καλύτερη –τηρουμένων των αναλογιών- είναι η εικόνα στις περιοχές Άμμος και Βαρβάρα, στις οποίες η καταστροφή φαίνεται να περιορίζεται σε χαμηλότερα ποσοστά.

«Σκεφτείτε ότι η χαλαζόπτωση κάλυψε μια περιοχή με 15 χλμ, μήκος και άλλα 15 χλμ., σε πλάτος, όπου παραδοσιακά καλλιεργούνται οι καλύτερες δενδροκομικές καλλιέργειες του νομού Ημαθίας», τόνισε ο κ. Καραϊνδρος και μολονότι ανέφερε πως για να αποκτήσουμε πιο σαφή εικόνα της ζημιάς θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι, δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι ίσως και να έχουν καταστραφεί πάνω από 40-50.000 τόνοι προϊόντος. Η μέχρι τώρα συγκομιδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούσε τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες και αντιπροσωπεύει περί το 10% της συνολικής ετήσιας παραγωγής του νομού, η οποία φέτος προβλεπόταν να ανέλθει σε περίπου 410.000 τόνους βιομηχανικό ροδάκινο κι άλλους σχεδόν 350.000 επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι.

 

 

Χαλάζι σαν καρύδι χτύπησε καλλιέργειες στις Σέρρρες

Από το χαλάζι, που σε πολλές περιοχές ξεπερνούσε το μέγεθος του καρυδιού, καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις με σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ντομάτες, καρπούζια και πεπόνια, στη νότια πλευρά του δήμου Νέας Ζίχνης, του δήμου Εμμανουήλ Παππά και του δήμου Σερρών.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, επίσης, οι καλλιέργειες στο Γάζωρο, στο Παραλίμνιο, στο Νεοχώρι, στο Ψυχικό, στο Βαλτοτόπι, στο Σκούταρι, στην Αγία Ελένη, στο Κουβούκλιο, στη Βαμβακούσα και σε πολλά άλλα χωριά.

Από τη χαλαζόπτωση, σύμφωνα με τους κατοίκους του Παραλιμνίου, σταθμευμένα αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, ενώ ο δυνατός αέρας που φυσούσε είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα, που με τη σειρά τους έκοψαν καλώδια της ΔΕΗ.

Οι αγρότες του νομού Σερρών μετρούν τις «πληγές» τους από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και περιμένουν τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Πηγή: http://www.agronews.gr