+30 211 4093230 info@worldcapital.gr

Το lobby των ελεγκτών έχει σχέδιο για να «σβήσει» η ΚΑΠ

24
Νοέ

Σε «κερκόπορτα» για τον εκφυλισµό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αποδυνάµωση των θεσµών αλληλεγγύης στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία δηµοσιονοµικών διορθώσεων που εφαρµόζουν κάθε τόσο οι αρµόδιες ελεγκτικές αρχές των Βρυξελλών, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στα περισσότερα κράτη – µέλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

άποιοι χαρακτηρίζουν τις αλλεπάλληλες δημοσιονομικές διορθώσεις ως οργανωμένο σχέδιο για εκφυλισμό της ΚΑΠ.

άποιοι χαρακτηρίζουν τις αλλεπάλληλες δημοσιονομικές διορθώσεις ως οργανωμένο σχέδιο για εκφυλισμό της ΚΑΠ.

Έγκυροι αναλυτές επισηµαίνουν ότι το παιχνίδι των καταλογισµών έχει ανοίξει πολύ, οι «ελεγκτές» της κοινοτικής γραφειοκρατίας δείχνουν να έχουν πάρει το πάνω χέρι έναντι των «πολιτικά» σκεπτόµενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δηµοσιονοµικές διορθώσεις εξελίσσονται χρόνο µε το χρόνο όχι απλά σε µέσον περιορισµού της απάτης, αλλά σε τρόπο συστηµατικής ανάκλησης ενισχύσεων, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισµούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτής της εξέλιξης δεν αποτελούν µόνο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή νεοεισερχόµενες βαλκανικές χώρες όπως η Ρουµανία και η Βουλγαρία, που έχουν χαρακτηρισθεί ως τα «µαύρα πρόβατα» από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά και µεγάλα κράτη όπως η Γαλλία και η Ισπανία που χρόνια τώρα εφαρµόζουν µε πίστη τους κοινοτικούς κανόνες. Ειδικά η περίπτωση της Γαλλίας (όπως φαίνεται κι από τον σχετικό πίνακα) και το ποσό του 1 δις περίπου, το οποίο της καταλογίζεται µε βάση το τελευταίο πόρισµα των ελεγκτών, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους θιασώτες της Ενωµένης Ευρώπης, που βλέπουν µέσα απ’ αυτή την εξέλιξη, µια ακόµα προσπάθεια των ισχυρών του Βορρά να πάρει πίσω και µάλιστα µε το έτσι θέλω, τα χρήµατα που εισφέρει στον κοινοτικό κορβανά και τα οποία διατίθενται µέσα από πολιτικές αποφάσεις στη διάθεση των εταίρων. Οι πιο καχύποπτοι κάνουν ανοιχτά λόγο για οργανωµένο σχέδιο του Γερµανο-ολλανδικού άξονα που µε τις ευλογίες των Βρετανών στερεί από τις αγροτικές χώρες του νότου σηµαντικά ποσά οικονοµικών ενισχύσεων.

Ειδικά µετά την τελευταία (αρχές της εβδοµάδας) απόφαση δηµοσιονοµικών διορθώσεων, αξιόπιστοι παρατηρητές δηλώνουν ανοικτά πως οι «µάσκες» έχουν πέσει, καθώς το ελεγκτικό lobby εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει πάρει για τα καλά το πάνω χέρι. Οι δηµοσιονοµικές διορθώσεις, λένε, έχουν πάρει τη µορφή χιονοστιβάδας, καθώς δεν περιορίζονται σε σαφείς περιπτώσεις παραβίασης των κοινοτικών κανονισµών αλλά επεκτείνονται σε πάσης φύσεως και πολλές φορές ασήµαντες παρατυπίες µε µόνη επιδίωξη την ανάκληση κοινοτικών ενισχύσεων. Η πρακτική αυτή αποδυναµώνει περαιτέρω την αποτελεσµατικότητα της ΚΑΠ, πράγµα που σηµαίνει ότι οι αγρότες, καλό είναι να κατανοήσουν όσο γίνεται νωρίτερα τη ανάγκη στροφής στην αγορά, αντί της αναζήτησης εισοδήµατος, ειδικά από το πεδίο των άµεσων ενισχύσεων, όπως δίδασκαν µέχρι τώρα οι παραδοσιακοί µέντορές τους.

Εξοντωτικά πρόστιµα
«Αφού δεν πέρασε κάποιων ο σχεδιασµός για τη µείωση των δαπανών της ΚΑΠ τους αλλάζουµε τα φώτα στους καταλογισµούς» φαίνεται να είναι η γραµµή που επικρατεί µεταξύ των κρατούντων στους µηχανισµούς των Βρυξελλών.  Είναι χαρακτηριστικό ότι για χώρες όπως οι βαλκανικές Βουλγαρία και Ρουµανία τα πρόστιµα είναι εξοντωτικά σε σχέση µε τα ποσά που λαµβάνουν. Για πρώτη φορά όµως το πρόστιµο 1,1 δις ευρώ για τη Γαλλία δείχνει ότι οι πολιτικές ισορροπίες έχουν χαθεί. Το ποιο σηµαντικό είναι ότι όλοι µένουν µετεξεταστέοι στους ελέγχους και οι Ισπανοί και Γάλλοι στα βοσκοτόπια.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Ζάχαρη. Τα ποσά που επιστρέφονται από Γαλλία και Ιταλία δείχνουν ότι η ΕΕ αγνοεί πλήρως τα κράτη – µέλη σε ότι αφορά την προσπάθεια µεταρρύθµισης του τοµέα ή ότι τα κράτη – µέλη κινήθηκαν µε εθνικά µόνο κριτήρια.

Ο λύκος και τα πρόβατα

  1. Το πρόβληµα µε τους καταλογισµούς είναι και ελληνικό καθώς οι αδυναµίες που έχουµε είναι τρεις:
  2. Τα υψηλότερα δικαιώµατα στην Ε.Ε και αυτό µας βάζει στο στόχαστρο των ελεγκτών.
  3. Την χαµηλότερη οργάνωση σε επίπεδο οµάδων και συνεταιρισµών για αξιοποίηση των πόρων.

Τις διοικητικές αδυναµίες που γίνονται πιο εµφανείς από την αλλοπρόσαλλη συµπεριφορά πολλών που κάνουν συνδικαλιστικό ή πολιτικό αίτηµα την κατανοµή των επιδοτήσεων, ενώ είναι πιο απλό να κάνουν την αίτηση στην ώρα τους και σωστά. Με απλά λόγια το εργαλείο των καταλογισµών είναι σε πλήρη ανάπτυξη και η χώρα µας όντως έχει προβλήµατα. ∆εν είµαστε όµως το µόνο «µαύρο  πρόβατο» στους καταλογισµούς, είναι πολλά και πρέπει να προσέχουµε…µην τα φάει ο λύκος που δείχνει έτοιµος να καταβροχθίσει στο σύνολό της την ΚΑΠ.

 

Πηγή: http://www.agronews.gr