+30 211 4093230 info@worldcapital.gr

Ψηλά η ζήτηση για τα αμύγδαλα

8
Σεπ

Όλο και περισσότερες είναι οι αµυγδαλιές που φυτεύονται τα τελευταία χρόνια (και ειδικά την τελευταία διετία) τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελούν τις κυριότερες περιοχές της εν λόγω καλλιέργειας.

0714A3FAAADCCDC69E6521DF0166C8B0Ενδεικτικό είναι ότι οι φυτωριούχοι ήδη από τον Ιούλιο του ‘14 έχουν κλείσει όλες τις παραγγελίες για τη φύτευση του ∆εκεµβρίου του ‘14 – Φεβρουαρίου του ‘15, όπως συνέβη και πέρσι. Αντιθέτως, τα προηγούµενα χρόνια υπήρχαν απούλητα φυτά και τον ∆εκέµβριο, µε τις παραγγελίες να αρχίζουν από τον Νοέµβριο.

Στη φύτευση πολλών αµυγδαλιών την τελευταία διετία οδήγησε, καταρχάς, η χαµηλή παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αµερική, απ’ όπου κατά κύριο λόγο πραγµατοποιούνται εισαγωγές στην ελληνική αγορά, µε αποτέλεσµα να αυξηθεί η τιµή του προϊόντος.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ότι µία µάρκα σοκολάτας αµυγδάλου βρισκόταν σε έλλειψη κατά τη διάρκεια του φετινού χειµώνα στα σούπερ µάρκετ της Βρετανίας, καθώς η εισαγωγή αµυγδάλων κόστιζε 35 % ακριβότερα σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

 

amygdala_mazemaΠαράλληλα, στην Ελλάδα το προϊόν αντιστοιχεί στο 60 – 70 % της αγοράς, η οποία καλύπτεται από το αµερικάνικο και το ισπανικό, που, όµως, υστερούν σε σχέση µε το ελληνικό προϊόν όσον αφορά τη γεύση.

Λόγω κυρίως αυτής της χαµηλής παραγωγής η τιµή για το αµύγδαλο ήταν υψηλή τα τελευταία 2 χρόνια. Πέρσι για το άσπαστο ελληνικό αµύγδαλο η τιµή παραγωγού διαµορφώθηκε στα 1,80 – 2,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα, την ποικιλία κτλ, µε την ποικιλία Φυρανιά να έχει καλύτερη τιµή, ενώ η ψίχα το ∆εκέµβρη του ’13 πωλούταν στους σπαστήρες (ψύχα) στα 7,50 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τέξας και στα 8,50 για την Φυρανιά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην Ισπανία, τη δεύτερη σε κατάταξη παγκοσµίως χώρα, µετά την Αµερική, στην παραγωγή αµυγδάλου, η µέση τιµή πέρσι για την ψίχα διαµορφώθηκε στα 7,86 ευρώ το κιλό, τιµή που αποτελεί την υψηλότερη από το 2005. Επιπλέον, πρόπερσι η µέση τιµή για το ελληνικό προϊόν, αν και χαµηλότερη από την περσινή κατά 0,50 – 1 ευρώ, απέφερε µικρό κέρδος στον παραγωγό, όπως τόνισαν στην Agrenda παραγωγοί αµυγδάλου. Στην τιµή του ελληνικού προϊόντος παίζει ρόλο και η ισοτιµία ευρώ – δολαρίου, στην οποία από το τέλος του ’11 το ευρώ έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,30 και τώρα βρίσκεται στο 1,31,  µε αποτέλεσµα να µην ευνοούνται οι εισαγωγές από τις Η.Π.Α.

Τέλος, εκτός από την τιµή του προϊόντος, που αποτέλεσε κίνητρο για αρκετούς παραγωγούς, η αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης αποτελεί απόρροια και της γενικότερης ζήτησης για τους ξηρούς καρπούς, η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο.

Σύµβολο οµορφιάς, ελπίδας και θλίψης
Το αµύγδαλο κατάγεται από τους Φοίνικες. Στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα το αµυγδαλέλαιο, που περιέχεται σε ποσοστό 25 – 40 % στο αµύγδαλο, αντικαθιστούσε το ακριβό ελαιόλαδο, ενώ τώρα χρησιµοποιείται στη φαρµακοποιία, την κοσµετολογία και την αρωµατοποιία. Επίσης, από το αιθέριο έλαιο του πικραµύγδαλου γίνεται το ποτό αµαρέτο. Στη βικτοριανή εποχή, οι κυρίες τοποθετούσαν στην µπλούζα τους ένα κλαδάκι από αµύγδαλο για να δηλώσουν την πίστη τους στην ελπίδα. Τέλος, στην Κίνα, το αµύγδαλο είναι ταυτόχρονα σύµβολο τόσο της οµορφιάς όσο για της θλίψης.

amygdalo_glyko

Περισσότερη παραγωγή φέτος στη χώρα µας
Αυξηµένη αναµένεται η φετινή παραγωγή αµυγδάλου στις περισσότερες περιοχές της χώρας σε σχέση µε την περσινή, η οποία, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα µειωµένη, καθώς δεν έγινε η γονιµοποίηση την άνοιξη.

Πιο αναλυτικά, στο νοµό της Λάρισας, όπου η συγκοµιδή θα ολοκληρωθεί 15 – 20 Σεπτεµβρίου, αναµένεται την φετινή χρονιά 20 % µεγαλύτερη παραγωγή, σε σύγκριση µε αυτήν της περσινής χρονιάς, που η απόδοση ήταν 250 – 300 κιλά το στρέµµα.

Όπως επισηµαίνει, ο Μιχάλης Πασιάλης, παραγωγός από τις Σέρρες, µία κανονική απόδοση είναι 10 – 15 κιλά το δέντρο, ενώ πέρσι η µέση απόδοση ήταν 8 κιλά το δέντρο. Στην περιοχή, όπου εδώ και 10 µέρες έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή για την ποικιλία Φυρανιά και σε µία βδοµάδα θα αρχίσει για την Τέξας, αναµένεται µεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, που εξαιτίας των βροχών την άνοιξη δεν µπόρεσε να γίνει η γονιµοποίηση.
Επίσης, λόγω των βροχών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, δεν έγινε γονιµοποίηση φέτος στην περιοχή της Μαγνησίας, µε αποτέλεσµα να αναµένεται µικρότερη παραγωγή από την περσινή χρονιά. Βέβαια, η ποιότητα του αµυγδάλου στη Μαγνησία θα είναι καλύτερη από πέρσι.

Στην περιοχή έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή τόσο για την ποικιλία Φυρανιά όσο και για την ποικιλία Τέξας εδώ και 10 µέρες.

 

Πηγή: http://www.agronews.gr/