+30 211 4093230 info@worldcapital.gr

Ώθηση στις τιμές παραγωγού φέρνει η εκλογίκευση στα κηπευτικά

Ώθηση στις τιμές παραγωγού φέρνει η εκλογίκευση στα κηπευτικά
22
Ιούλ

Με κέρδη φαίνεται να ανταμείβονται αυτό τον καιρό όσοι τολμηροί αλλά και έχοντες την οικονομική δυνατότητα πόνταραν στις καλλιέργειες των λαχανικών καθώς η συγκράτηση που καταγράφεται στις καλλιεργήσιμες με κηπευτικά εκτάσεις, σε κρίσιμες για τα συγκεκριμένα προϊόντα περιοχές της χώρας, έδωσε ισχυρή ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Θετικά μηνύματα δίνει η τιμή των πράσινων λαχανικών τη φετινή χρονιά ανταμείβοντας τον κόπο του παραγωγού που ρίσκαρε.

Θετικά μηνύματα δίνει η τιμή των πράσινων λαχανικών τη φετινή χρονιά ανταμείβοντας τον κόπο του παραγωγού που ρίσκαρε.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Αgrenda, η επιτραπέζια ντοµάτα, αποτελεί αυτό το διάστηµα αντιπροσωπευτικό παράδειγµα προϊόντος που κινείται σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο τιµής για τον παραγωγό, κυρίως ως αποτέλεσµα των απογοητεύσεων που άφησε πέρσι αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής, συγκοµιδής και διαλογής.

Η ενίσχυση των τιµών παραγωγού σε χρονιές που η παραγωγή παρουσιάζεται συγκρατηµένη, όπως και η δραστική περικοπή των εκτάσεων σε περιόδους που οι τιµές γίνονται «λάσπη», δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αυτό που ενισχύει την τάση της «αποεπένδυσης» σε κάποια προϊόντα, µε τα κηπευτικά να έχουν σ’ αυτό τον πρώτο ρόλο, είναι η σταθερή έλλειψη ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, που σε συνδυασµό και µε άλλες παραµέτρους, όπως το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής  (όχι κατ’ ανάγκη αυξηµένο), τα µεγάλα σκαµπανεβάσµατα στις τιµές και το γενικά υψηλό ρίσκο υποστήριξης της καλλιέργειας, κάνουν πολλούς επαγγελµατίες του χώρου να φλερτάρουν και «δεύτερες» επιλογές.

Πριν από την ντοµάτα, ήταν η πατάτα που έδωσε δείγµατα γραφής για το πώς µπορεί να «βυθιστεί» µια καλλιέργεια, όταν οι συνθήκες της αγοράς οδηγούν τις τιµές σε κατάρρευση και πως τις επόµενες περιόδους οι ελλείψεις µπορούν να οδηγήσουν τις τιµές στο απόγειο.

Φέτος εκτός από την ντοµάτα που από τις αρχές του Ιουλίου, δηλαδή µετά που βγήκε η υπαίθρια, διατηρείται από 0,60 – 0,80 λεπτά το κιλό, καλά επίπεδα τιµών καταγράφουν και τα αντιπροσωπευτικότερα από τα πράσινα λαχανικά εποχής.

Το πράσινο κρεµµυδάκι αφήνει στον παραγωγό 1,20 ευρώ , το σπανάκι περί τα 90 λεπτά και η ρόκα γύρω στα 35 λεπτά το µατσάκι, δηλώνει στην Agrenda ο Γιώργος Παπαβασίλης από τον συνεταιρισµό κηπευτικών των Μεγάρων.  Σηµειωτέον ότι οι δύσκολες συνθήκες αγοράς και η περιορισµένη ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων έχει επηρεάσει και την παραγωγή των θερµοκηπίων και µάλιστα µονάδων οι οποίες κινούνται σε υψηλά τεχνολογικά στάνταρ και για τις οποίες χρειάστηκαν µεγάλες επενδύσεις.

Η απόφαση των κατόχων αυτών των µονάδων για το αν θα καλλιεργήσουν, πόσες φορές το χρόνο και το τι θα καλλιεργήσουν, είναι κάτι που γίνεται µετά από πολλή σκέψη και βαθιά µελέτη των συνθηκών της αγοράς. Άλλωστε στις θερµοκηπιακές καλλιέργειες, σύµφωνα µε ειδικούς, όπως ο γεωπόνος – καλλιεργητής από την Ιεράπετρα Κώστας Γατζάκης,  ο οποίος έχει καταφέρει να ενσωµατώσει στη δουλειά του όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στον τεχνολογικό τοµέα (δοµή µονάδων) όσο και στον τοµέα των εισροών (πολλαπλασιαστικό υλικό, θρέψη, φυτοπροστασία κ.α.), το παιχνίδι παίζεται στο ποιος θα δει νωρίς τις νέες τάσεις της αγοράς και θα εξασφαλίσει την τεχνογνωσία για την υποστήριξη των επιλογών (π.χ. ντοµάτα τσαµπί, µικρές πιπεριές για γέµιση κ.ά.).

Εκτάσεις και ζήτηση, οι µεγάλοι άγνωστοι
Στα δύσκολα σηµεία του κλάδου των κηπευτικών καταγράφεται και το γεγονός ότι αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα κανείς δεν γνωρίζει µε ασφάλεια το επίπεδο των εκτάσεων για κάθε προϊόν, όπως δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αντίστοιχα και το επίπεδο της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα η επιλογή των αντίστοιχων καλλιεργειών να µοιάζει κάθε χρόνο µε ραντεβού στα τυφλά. Σηµειωτέον ότι για µια σειρά από λόγους οι καλλιεργητές αποφεύγουν να δηλώσουν ακριβή στοιχεία των καλλιεργειών τους στο ΟΣ∆Ε, ενώ αρκετοί από εκείνους που δραστηριοποιούνταν «παρατύπως» βρίσκονται τώρα αντιµέτωποι µε το φάσµα της εγκατάλειψης της παραγωγικής δραστηριότητας.

 

Πηγή: http://www.agronews.gr/